Een gevel herschilderen

Hoe een gevel herschilderen voor een glansrijk resultaat?

Zomer gaat meestal gepaard met klusjes! Misschien had u al voorzien om uw huis wat op te frissen of anders te organiseren ? En waarom niet van deze periode profiteren om uw gevel een nieuwe look te geven?

Doorheen de jaren werd uw gevel blootgesteld aan neerslag en luchtvervuiling. Het pleister kan dan aan glans verliezen of vervuiling vertonen, zoals aflopers, afzettingen of microbiologische aantasting.

Gelukkig zult u uw thuis een nieuw uitzicht kunnen geven dankzij een vrij gemakkelijke behandeling van uw sierpleister. Een grondige reiniging gevolgd door een verflaag zal de gevel ongetwijfeld verfraaien. 

white-2-storey-house-near-trees-1115804.jpg

Eenvoudig werk, maar oppassen voor improvisatie

Voor deze behandeling zijn er geen zware middelen nodig, en er zal geen impact zijn binnen het huis zelf. Dit wordt met gangbare werktuigen uitgevoerd, en op een vrij korte periode. De realisatie van de werken met deze eenvoudige methode garandeert een optimaal esthetisch resultaat en een duurzame bescherming van het sierpleister tegen de invloed van tijd. 

Hoewel het op papier simpel lijkt, blijft de expertise van een gespecialiseerde gevelbezetter uw beste troef om het beste resultaat te bereiken. U zult van de beste adviezen profiteren omtrent de keuze van de verf, en u kan teren op de nodige knowhow inzake voorbereiding en verwerking van de producten voor een duurzaam resultaat.

Welke verf gebruiken?

Vooraleer te beginnen is het belangrijk om de aard van de gevel goed te kennen. De geschikte verf kan verschillend zijn in functie van de eigenschappen van de wand en van het pleister. Niet alle verven kunnen aangebracht worden op de verschillende ondergronden.

Het is dus van belang om de samenstelling van de gevel te kennen om de correcte producten uit te kiezen. Voor gevels afgewerkt met isolatie en mineraal pleister (vooral bij houtskeletbouw) verkiest men de zeer dampopen verf Knauf Minerol. In het geval van een sierpleister met siliconenhars (zoals de Knauf SKAP) zal eerder de verf Knauf Skap Protect geschikt zijn. U vindt alle verschillen tussen onze sierpleisters terug in ons artikel “Een afwerking kiezen”.

Farbenhaus_01_HR_P_ADB4477.jpg

Knauf Skap Protect

  EG 800.jpgKnauf Skap Protect is een gebruiksklare gevelverf op basis van siliconeharsen, toeslagstoffen, natuurlijke pigmenten, waterwerende stoffen en bewaarmiddelen. De verf Knauf Skap Protect, zeer dekkend en weersbestendig, is geschikt voor de meeste gevelondergronden zoals courante metselwerken, gevelpleisters en geprefabriceerd beton.

Beschikbaar in wit (102) en alle kleuren van de VOGUE / STANDARD / CLASSIC kleurenkaarten.

Knauf Autol

  Autol.jpgKnauf Autol is een gebruiksklare gevelverf op basis van siliconeharsen, toeslagstoffen, natuurlijke pigmenten, waterwerende stoffen en bewaarmiddelen, met een extra zelfreinigend effect. Knauf Autol vermindert sterk het afzetten van vuildeeltjes, stof en bacteriën. Deze worden met het regenwater verwijderd. Knauf Autol wordt toegepast op alle minerale en organische Knauf sierpleisters, of ook op courante metselwerken en beton.

Beschikbaar in wit (102) en alle kleuren van de VOGUE /STANDARD / CLASSIC kleurenkaarten.

Knauf Minerol

  Minerol.jpgKnauf Minerol is een gebruiksklare gevelverf op basis van kaliumsilicaat, minerale kleurstoffen en additieven. Dankzij haar hoge dampdiffusievermogen is MINEROL perfect geschikt voor historische gevels.

Beschikbaar in wit (102) en alle kleuren van de VOGUE /STANDARD / CLASSIC kleurenkaarten.

 

Grondig reinigen

Alvorens te verven is het noodzakelijk om grondig te reinigen, door middel van een droge borstel of met een waterdrukreiniger. De druk van de waterstraal zal niet groter zijn dan 60 bar, met een minimale afstand van 40 cm. Het is raadzaam om eerst een test te voorzien op een klein en weinig zichtbaar oppervlak, alvorens de volledige gevel te reinigen. Kleine tip : warm water (max 60°) met een kleine dosis wasmiddel zal de reiniging bevorderen. Indien sommige micro-organismen nog achterblijven na reiniging, zal de toepassing van een biocide nodig zijn. De toepassing van zulke producten zal conform de richtlijnen van de fabrikant moeten gebeuren.

De gevelverf aanbrengen

Na reiniging is de toepassing van een verf aanbevolen als nieuwe beschermingslaag. Men begint best met de kritische zones (met een kwast), om vervolgens de rest van de gevel met een verfrol af te werken. Voor een kwalitatief resultaat dient de verf op voorhand met een mixer goed doorgemengd te worden, en vervolgens met gekruiste bewegingen aanbrengen. Het is steeds aan te raden om min. 2 lagen te plaatsen, en het is belangrijk om de droogtijden tussen elke laag goed in acht te nemen. Het is niet mogelijk om éénzelfde oppervlak in meerdere arbeidsgangen af te werken en dit zonder zichtbare overgangen ; men behandelt dus best beperkte oppervlakken in functie van het aantal beschikbare personen.

De werken voorbereiden

U voorkomt best verfvlekken op uw vensters of op uw terras. Om de verschillende oppervlakken in de buurt van de crepi te beschermen is het noodzakelijk om de werf goed voor te bereiden. Alle aanpalende elementen dienen op doeltreffende manier afgedekt te worden met een beschermende folie, gebruik dekzeilen op de steiger bij direct zonlicht en bescherm uw planten en grasvelden indien een biocide wordt aangebracht.

Uitrusting voor werkzaamheden op hoogte

Voor zones met een beperkte hoogte (enkele meters) kan men perfect gebruik maken van een ladder of kleine platform. Vanaf een zekere hoogte is een steiger onontbeerlijk voor een veilige toepassing van de verf!

Optimale omstandigheden

Een gevelverf aanbrengen is niet altijd aan te raden, afhankelijk van de weersomstandigheden. U vermijdt best om te werken bij slecht weer of tijdens vriesperiodes, en eveneens bij te mooi weer. Hoge temperaturen en direct zonlicht kunnen mogelijk voor een fenomeen van vlekken zorgen, omwille van een niet-uniforme droging.

Kan men de prijs van een nieuwe verflaag bepalen?

De kost voor de toepassing van een nieuwe verflaag op een gevelpleister door een professioneel zal van verschillende factoren afhangen. De mogelijke plaatsing van eens steiger kan een grote invloed hebben op de prijs, net zoals de aanwezigheid van meerdere geveldetails (bijkomende beschermingen nodig) en de oorspronkelijke staat van de gevel (soms sterkere reiniging nodig). Een professioneel geeft ons echter een richtprijs “van 15 tot 30 € per vierkante meter voor de reiniging en toepassing van 2 verflagen, met een kwalitatief resultaat”.

Werk met professionelen

Aarzel niet om contact op te nemen met een professioneel in uw buurt om een offerte te krijgen voor het onderhoud van uw gevel. Ontdek de gevelbezetters van uw regio en vraag uw offerte aan dankzij onze tool Zoek een professioneel.

white-and-brown-house-1974596.jpg

Wilt u meer weten over gevels?

Raadpleeg al onze artikels in de rubriek "Advies".

Meer lezen