Een afwerking kiezen

Welk sierpleister voor mijn gevelisolatiesysteem ?

 

Knauf biedt verschillende sierpleisters aan, met elk zijn eigen voordelen en kenmerken. Er bestaan synthetische pleisters en minerale pleisters. Dit artikel heeft tot doel om u het verschil tussen deze twee pleistertypes beter uit te leggen.

Organisch of mineraal, welk Knauf sierpleister kiezen op de Knauf gevelisolatiesystemen ?

 

1. Organische pleisters op siliconenbasis

 

Deze pleisters zijn hoofdzakelijk samengesteld uit een bindmiddel onder op basis van siliconengebonden acrylharsen, additieven, toeslagstoffen en andere polymeren. Een organisch pleister op basis van silicoon vind je terug onder de vorm van een gebruiksklare pasta en wordt in emmers verpakt. Door zijn componenten bezit dit pleister talrijke kenmerken, zoals een hoog waterwerend karakter, een goede dampdoorlaatbaarheid en een zekere elasticiteit.

Organische pleisters zijn inderdaad iets elastischer dan minerale pleisters, in die zin dat ze meer spanningen kunnen opvangen en daardoor in meer donkere kleuren getint kunnen worden. Zo zijn op sommige gevelisolatiesystemen siliconen sierpleister met helderheidsindex tot H=20 mogelijk . Voor meer informatie, verwijzen wij naar het artikel over de helderheidsindex.

De uitharding van organische pleisters verloopt door droging ; het is dus belangrijk om de toepassingsrichtlijnen qua weersomstandigheden van onze technische documenten te respecteren.

Ons Knauf organisch siliconenpleister

Knauf SKAP vind men terug onder de vorm van een kant-en-klare pasta, wat de verwerking sterk vergemakkelijkt. Het is waterwerend en beschikbaar in korrelgroottes 1,0 en 1,7 mm. Het kan in de massa getint worden volgens de kleurenkaart Knauf Standard/Classic en SKAP Vogue, maar kan ook dankzij het systeem Knauf ColorMix gekleurd worden. In dit geval dient men met het pleister SKAP 102 (standaardwit) als basis te werken. Op het moment van aanbrengen gebruikt men een schuurbord om het pleister op te schuren ; hierdoor bekomt men de « geschuurde » afwerking zoals op onderstaande foto te zien.

 

Skap
Skap

2. De minerale sierpleisters

Deze pleisters zijn samengesteld uit een mineraal bindmiddel (cement en/of kalk), toeslagstoffen en additieven voor hogere prestaties wat betreft krimp, hechting, waterwerend karakter, verwerkbaarheid, … In tegenstelling tot organische pleisters en dankzij de aanwezigheid van dit mineraal bindmiddel bezitten ze een hogere pH in de beginfase ; deze hoge pH zal later weer dalen onder invloed van carbonatatie.

Minerale pleisters zijn zeer dampopen en laten het gebouw dus “ademen” ; hierdoor wordt het risico op vochtsporen en schimmel verlaagd. Dankzij deze “ademende” eigenschappen zijn ze ten zeerste aangeraden als afwerking op onze isolatiepanelen in houtvezel (Knauf Diffutherm) en op ons gevelisolatiesysteem A1 (Knauf Rotswolplaat 035 PLUS of Knauf Volamit 040). In de meeste gevallen worden ze in zakken geleverd, in poedervorm. Ze dienen met de correcte hoeveelheid water vermengd worden (zie technische voorschriften) om een gebruiksklaar pleister te verkrijgen.

 

Onze minerale Knauf pleisters

Hieronder vindt u een lijst van onze minerale pleisters die op gevelisolatiesystemen toegelaten zijn (mits enkele voorwaarden voor sommige).

Mineraal pleister Beschikbare korrelgroottes
Knauf Noblo 1,5 mm, 2 mm of 3 mm
Noblo Filz 1 mm of 1,5 mm
Knauf RP 240 2 mm of 3 mm
Knauf SP 260 2 mm, 3 mm of 5 mm
Knauf SupraCem Pro 1 mm
Knauf MAK 2 mm, 3 mm of 4 mm

 

Aspect

Zoals vermeld in bovenstaande tabel varieert de korrelgrootte van 1 tot 5 mm dikte. De textuur en het uitzicht van de afwerking hangen af van de korrelgrootte maar ook van de geplaatste dikte. Dit gamma bezit een grote waaier aan afwerkingen, waarin wij de afwerkingen « Geschuurd », « Geribd » of « Gekrabd » kunnen onderscheiden.

 

Voorbeelden van afwerking :

Noblo - geschuurd - korrel 1,5 mm
Noblo - geschuurd - korrel 2 mm
Noblo - geschuurd - korrel 3 mm
Noblo Filz - geschuurd - korrel 1 mm

|Noblo  - geschuurd - korrel 1,5 mm

 

|Noblo - geschuurd - korrel 2 mm

|Noblo - geschuurd - korrel 3 mm

|Noblo Filz - geschuurd - korrel 1 mm

SupraCem Pro - korrel 1 mm
MAK - gekrabd - 2 mm
MAK - gekrabd - 1,5 mm

|SupraCem Pro - korrel 1 mm

|MAK - gekrabd - korrel 2 mm

|MAK - gekrabd - korrel 1,5 mm

RP 240 - geribd - korrel 2 mm
RP 240 - geribd - korrel 3 mm

|RP 240 - geribd - korrel 2 mm

|RP 240 - geribd - korrel 3 mm

3. Besluit

Het is duidelijk dat de keuze van het pleister afhankelijk is van het gewenste uitzicht (textuur en kleur). Maar er moet eveneens rekening gehouden worden met andere belangrijke factoren, zoals de dampdiffusieweerstand van de wand, de aard en kenmerken van de ondergrond, de klimatologische omstandigheden tijdens de verwerking, enz.

Wij wensen u eraan te herinneren dat onze pleisters opgenomen zijn in onze ATG’s 2738 en ATG 17-3064 (Algemene Technische Goedkeuringen), respectievelijk over het gevelisolatiesysteem met Knauf EPS panelen (Knauf B1) en het gevelisolatiesysteem met Knauf rotswolpanelen (Knauf A1).

Wilt u meer weten over gevels?

Raadpleeg al onze artikels in de rubriek "Advies".

Meer lezen