Advocatenkantoor Gevaco

Project details

Aquapanel Cement Board en Skap voor advocatenkantoor Gevaco uit Beringen

 

Langs de Paalsesteenweg in Beringen heeft architectenbureau Drieskens & Dubois de voormalige Multiline showroom omgetoverd tot een parel van modern kantoorcomfort, klassevolle uitstraling en toekomstgerichte gebouwentechniek. Helemaal op maat van de bouwheer, het befaamde advocatenkantoor Gevaco uit Beringen. Een speciale rol was weggelegd voor de combinatie Aquapanel Cement Board met de gevelisolatie en SKAP sierpleister van Knauf.

 

Het nieuwe pand voor advocatenkantoor Gevaco in Beringen wordt pas in september officieel geopend, maar biedt al sinds april onderdak aan meer dan 40 vennoten, advocaten en administratief medewerkers. Het strakke en moderne ontwerp is niet alleen functioneel, het symboliseert ook de stap die het groeiende kantoor zet naar de toekomst, vertelt Didier Appeltans, vennoot bij Drieskens & Dubois Architecten in Hasselt. “Het gebouw werd gestript tot op de staalstructuur. Enkel de indeling in twee aan elkaar gekoppelde volumes hebben we behouden.”

Zo werden de verticale staalkolommen binnen in de schil gebracht. Didier Appeltans: “Dat kon, dankzij de grote troef van sierpleister ten opzichte van andere oplossingen als zink of gevelsteen: je krijgt een minimale druipneus van slechts 3 cm, waardoor het lijkt alsof ramen en gevel in één vlak liggen, wat de aanblik natuurlijk strakker maakt.” Aan de buitenzijde springt ook meteen de band van ramen op, die als het ware het hele voorste volume doormidden snijdt. Bij het andere gedeelte net omgekeerd: de kolommen zichtbaar aan de buitenzijde, met grote ramen onder een zonwerende oversteek. “Grote ramen, die meer geschikt zijn voor het landschapskantoor dat in dit gedeelte werd ondergebracht”, vertelt Appeltans.

Boven de ramenband contrasteert de witte SKAP sierpleister met zijn donkere uitvoering onderin, waardoor het geheel een zwevend effect krijgt. Didier: “De kleur van zowel de witte als donkere sierpleister werden aangebracht met verf, en niet in de massa gemengd. Vooral vanwege de ligging vlak langs de steenweg, wat de gevel snel kan verontreinigen. Op advies van Knauf hebben we de sierpleister nabehandeld met verf (Knauf Autol) om de structuur te verdichten (korrelgrootte 1,5). Zo kan je na pakweg tien jaar opnieuw verven en ziet het pleister er weer als nieuw uit, en wordt het risico op scheurtjes door de zon geminimaliseerd.”

Waarom kiezen voor gevelisolatie? “Enerzijds hebben we met Aquapanel Outdoor, gecombineerd met 15 cm EPS-isolatie en gipsplaten met Knauf Insulation rotswol aan de binnenzijde, een slanke maar toch zeer performante schil kunnen realiseren. Anderzijds, gezien de weersomstandigheden bij de plaatsing op het einde van het jaar, was Aquapanel Cement Board vanwege zijn waterwerende eigenschappen beter geschikt dan bijvoorbeeld Multiplex of MDF.” De binnenmuren tot slot zorgen voor een onovertroffen akoestisch comfort (44 dB), omdat er nergens muurdoorvoeren zijn. Alle technieken zitten in de vloer.

- Architecten: Drieskens & Dubois, Hasselt

- Hoofdaannemer: Kumpen nv

- Uitvoerder pleisterwerken: SKJ-Construct, Beringen

ArchitectDrieskens & Dubois Architecten
GevelbezetterSKJ-Construct, Beringen
Naam systeemKomfort-Wall Protect (metselwerk / MW)
Decoratieve korrelpleisterSKAP

Vind je deze referentie leuk?

Configureer de ideale gevel voor uw project!

Configureer uw gevel