Bevestigen van elementen aan een gevel

De bevestiging van lasten in Knauf gevelisolatiesystemen : welke oplossingen?

 

De toepassing van een ETICS systeem gaat bijna onvermijdelijk gepaard met de bevestiging van diverse elementen, van een brievenbus tot lampen, waterafvoerbuizen of zelfs zwaardere lasten zoals rolluiken, ventilatie-eenheden of zelfs dragende structuren (bv. terrassen). Knauf biedt dus een waaier van oplossingen aan, teneinde een duurzame en koudebrugvrije bevestiging van uw lasten te verzekeren, en dit zelfs ook op reeds afgewerkte gevels !

1. Knauf Zyrillo, uw partner voor kleine lasten

Het montagecilinder Knauf Zyrillo is uiterst geschikt voor het opnemen van kleine lasten zoals bv. waterafvoerbuizen. Het garandeert een totale afwezigheid van koudebruggen, daar de bevestiging niet in het metselwerk wordt geplaatst.

Fixer façade - Zyrillo.png

Het is vervaardigd uit polystyreen met hoge densiteit, en wordt eenvoudig en snel gemonteerd in het isolatiepaneel (EPS of rotswol). De maximaal toelaatbare last is afhankelijk van het isolatiepaneel waarin de Zyrillo wordt geplaatst :

  • Systeem B1 (polystyreen): max. 30 kg
  • Systeem A1 (rotswol): max. 16 kg

Uiteraard dient men niet te vergeten om de positie van de cilinders te noteren alvorens de wapeningsmortel aan te brengen, want ze zullen achteraf niet meer zichtbaar zijn.

 

Raadpleeg de technische fiche van Knauf Zyrillo.

2. Knauf ALU-TR, voor een duurzame bevestiging van zware lasten

Fixer façade ALU-TR.pngDe montageblok Knauf ALU-TR is opgebouwd uit een onbuigzaam blok uit polyurethaanschuim met 4 stalen platen en 1 aluminium plaat, voor een stevige bevestiging van lasten.

Het is specifiek ontworpen voor de bevestiging van zware lasten, zoals zonweringen, metalen structuren (terrassen), … en dit zonder koudebruggen.

De montageblok wordt tegen de ondergrond volvlakkig verlijmd met behulp van de kleefmortel voor de isolatiepanelen. Het blok wordt egaal met het isolatieoppervlak geplaatst ; de dikte ervan dient dus gelijk te zijn aan die van de isolatiepanelen.

De maximale last is afhankelijk van de positie van het element, van het type ondergrond en de isolatiedikte. Bij wijze van voorbeeld kan een element een maximale verticale last van 860 kg opnemen, bij een isolatiedikte van 160 mm.

Uiteraard dient men hier ook de positie van de blokken goed te noteren alvorens de pleisterwerken aan te vangen.

Raadpleeg de productfiche van de Knauf ALU-TR.

3. Knauf Iso-Corner, een ongeëvenaarde veelzijdigheid

Fixer façade - Knauf Iso-Corner.pngKnauf Iso-Corner is een montagehoek in onbuigzaam polyurethaanschuim voor de bevestiging van middelzware tot zware lasten zoals relingen, luiken, enz.

Zijn grootste voordeel is zonder twijfel het ingenieuze ontwerp, dat toelaat om in de voorzijde zowel als in de zijkant te bevestigen. Bovendien kan deze montagehoek ter plaatse nauwkeurig op maat afgesneden worden, en kan zich bijgevolg goed aanpassen aan diverse werfomstandigheden.

Knauf Iso-Corner kan geleverd worden met diverse accessoires (montageschroeven, schroefpluggen, injectiepluggen voor holle metselwerken, …) voor een maximale veelzijdigheid.

Raadpleeg de Iso-Corner producten.

4. Knauf Iso-Bar, voor een veilige bevestiging achteraf

Fixer façad - iso-bar.pngDe bevestiging van lasten in gevels wordt best bij het ontwerp ervan voorzien, maar soms kan het gebeuren dat zware elementen achteraf dienen geplaatst te worden, zoals bv. luifels of ventilatie-eenheden.

Knauf Iso-Bar is een robuuste en isolerende staaf in roestvrij staal, bedekt met een isolerend materiaal in glasvezel.

Dankzij de eenvoudige afsnijding op maat zorgt de Iso-Bar voor een gemakkelijke verwerking en biedt een uitstekende flexibiliteit.

In combinatie met de geschikte injectiehulsen zal de Iso-Bar eveneens toegepast kunnen worden in holle metselwerken.

Raadpleeg de Knauf Iso-Bar productfiche.

 

 

Zoals men kan zien bieden deze Knauf oplossingen brede mogelijkheden in functie van de aard van de ondergrond, van de isolatiedikte of het type voorwerp dat bevestigd dient te worden. De bevestiging van zware elementen in de gevel is echter niet als onbelangrijk te beschouwen. Wij raden steeds aan om contact op te nemen met een professioneel, die de verschillende criteria zal kunnen bepalen (type en aantal elementen, type bevestiging, enz.) in functie van iedere bijzondere situatie, teneinde een optimale en veilige plaatsing te verzekeren. De Technical Competence Center van Knauf blijft ook beschikbaar om uw behoeften concreet te kunnen bestuderen en u vervolgens de meest geschikte oplossing aan te kunnen bieden.

 

Wilt u meer weten over gevels?

Raadpleeg al onze artikels in de rubriek "Advies".

Meer lezen