Cementeren met het gamma MiXem

Een muur cementeren met het gamma MiXem

De toepassing van een cementering

Cementeren is een techniek die voornamelijk wordt gebruikt om oppervlakken te egaliseren en te beschermen dankzij een pleistermortel. Deze producten worden doorgaans cementeringen genoemd, en zijn in het algemeen samengesteld uit cement, kalk, geselecteerde zanden en specifieke toeslagstoffen zoals waterafstotende middelen. Vanuit een esthetisch standpunt heeft deze techniek tot doel om de voegen tussen bakstenen onzichtbaar te maken en een mooi vlak oppervlak te verkrijgen. Op technisch vlak biedt een cementering een hoge drukweerstand, een bepaalde vlakheid (in functie van de uitvoering) en een bescherming tegen weersinvloeden. U kunt zowel binnen als buiten cementeren, en onze pleisters van het MiXem gamma passen zich aan ieder oppervlak aan.

Cementering in binnenbereik

Binnen is een cementering uiterst geschikt als bepleistering voor metselwerken in vochtige lokalen zoals keukens, badkamers, wasruimtes en garages. Men kan ofwel het natuurlijke uitzicht van de cementering behouden, of eventueel een sierpleister of een verflaag aanbrengen. Het kan eveneens dienen als ondergrond voor een betegeling.

Cementering in buitenbereik

Een buitenmuur of gevel cementeren geeft zowel een nieuwe look, een bescherming tegen weersinvloeden en een toereikende schokweerstand. Daarenboven heeft u ook een brede waaier aan oplossingen voor de afwerking ervan. De cementering kan als basis dienen voor de toepassing van een sierpleister, maar de producten Knauf MiXem Basic en Knauf MiXem Sub kunnen zelf ook als afwerking fungeren, met een ruw cementuitzicht. U vindt alle afwerkingsmogelijkheden voor gevelpleisters terug via onze tool Solution Finder.

Renovatie

Cementeringen bieden veel voordelen voor renovatiewerken, daar ze zich perfect kunnen aanpassen aan oude ondergronden. De uitstekende hechting van pleisters op cementbasis maakt het eenvoudig om talrijke soorten oppervlakken te renoveren. Ze kunnen ingezet worden om de wanden uit te vlakken, zichtbare bakstenen verbergen, egaliseren of onregelmatigheden wegwerken. Het is echter noodzakelijk om zich ervan te verzekeren dat de ondergronden correct voorbereid worden, en dat ze duurzaam droog blijven.

Wapeningsnet

Bij oude metselwerken of zones opgebouwd uit verschillende soorten materialen is de toepassing van een wapeningsnet Autex noodzakelijk om het basispleister te versterken. Deze is geschikt in combinatie met de MiXem pleisters en is specifiek bestand tegen de hoge pH-waarde van cementpleister

large-Gamme Mixem.png

Keuze van het pleister

Elk pleister dient compatibel te zijn met de kenmerken van de ondergrond, teneinde de duurzaamheid ervan te kunnen garanderen. De verschillende MiXem pleisters bezitten diverse eigenschappen en bieden een oplossing op de meeste courante ondergronden. Alle pleisters van het MiXem gamma kunnen zowel handmatig als machinaal toegepast worden.

De MiXem Basic bezit talrijke toepassingsmogelijkheden en kan, na opschuren, ook als eindlaag dienen. Het is daarentegen niet geschikt op lichte ondergronden met een lage densiteit (de volumieke massa mag niet onder 800 kg/m³ liggen), zoals cellenbeton en metselwerken in lichte snelbouw.

Hiervoor zal men eerder het pleister MiXem Light (verlicht met EPS-bolletjes) verkiezen, dat toegelaten is op lichtere ondergronden zoals snelbouw en sommige types cellenbeton (volumieke massa > 500 kg/m³). Het pleister MiXem Light moet echter altijd bedekt worden met een sierpleister (buiten en binnen), omwille van de aanwezigheid van deze EPS-bolletjes die gevoelig zijn voor zonlicht.

De MiXem Air Air werd op zijn beurt ontwikkeld voor een toepassing op metselwerken uit zeer isolerend cellenbeton (volumieke massa > 300 kg/m³). De certificatie « Ytong Approved » van de cellenbetonspecialist Xella (Ytong Low Energy) bewijst de kwaliteit van dit product. De MiXem Air dient eveneens steeds bedekt te worden met een afwerkingslaag.

De bovenvermelde pleisters mogen in geen geval gebruikt worden in sokkelzones, namelijk op een hoogte kleiner als 30 cm boven het maaiveld. Deze zones worden blootgesteld aan vele spanningen, zowel mechanische als hygrometrische. Alleen het basispleister MiXem Sub is hiervoor geschikt ; in dit geval dient de ondergrond voorbehandeld te worden met de hechtmortel MiXem VP. Bovendien dienen alle delen in contact met de grond bijkomend beschermd te worden met de dichtingsmassa Sockel-Dicht, en uiteraard dient de ondergrond duurzaam droog te blijven (geen opstijgend vocht).

De MiXem VP dient als hechtmortel voor de behandeling van oude of heterogene metselwerken. Dankzij de ruwe korrels wordt de hechting bevorderd en het zorgt eveneens voor een homogeen oppervlak. De verschillende gevallen waarin MiXem VP aan bod komt worden in onze gids opgenomen.

U vindt alle mogelijke toepassingen van basis- en sierpleisters voor gevel en sokkel terug in onze gids voor basis- en sierpleisters, en dit in functie van de ondergrond.

Het is aan te raden om de cementeringswerken door een professioneel te laten uitvoeren. U kunt dit opzoeken en een offerte aanvragen via onze research tool voor professionelen.

Wilt u meer weten over gevels?

Raadpleeg al onze artikels in de rubriek "Advies".

Meer lezen